Algemene informatie
Hoewel de Fret geen knaagdier is, hebben we de Fret wel in dit rijtje geplaatst.
Huisvesting
Fretten zijn in principe solitair levende dieren. Dat houdt in dat ze alleen leven in hun territorium en alleen tijdens paringstijd bij elkaar komen. Door de domestisering zijn ze wat socialer geworden en kunnen ze in kleine groepjes bij elkaar wonen. Het verblijf moet voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen en te spelen. Het verblijf moet ook zo ingericht worden dat er voldoende afleiding is. Het zijn erg actieve dieren die graag op onderzoek uit gaan. Ze zullen van alles uitproberen. Ze maken daardoor ook veel dingen kapot. Let dan ook op met wat voor materialen er in het hok gezet worden. Foamachtige en rubberachtige materialen zijn taboe. Ook zaagsel is niet aan te raden.
Het verblijf heeft een nachthok nodig zodat ze de fretten beschermd zijn tegen tocht. Verder is het verstandig om in het hok plekken te creëren waar de fret zich kan verstoppen. Een nestkastje is een mooi voorbeeld. Doeken zijn ook leuk om je onder te verstoppen.
Koppeling:
Fretten leven in principe alleen. Het is echter mogelijk om meerdere dieren bij elkaar te zetten, maar niet meer dan 3 fretten in een groep. Bij meerdere mannetjes is het zinvol de mannetjes eerst te castreren voordat ze bij elkaar gezet worden. Het koppelen van fretten is niet zonder risico. Het proces moet goed begeleid worden om gevechten te voorkomen. Laat de dieren op neutraal terrein in gescheiden verblijven eerst aan elkaar wennen. Als dat goed lijkt te gaan kun je proberen om ze bij elkaar te zetten. Let wel: fretten kunnen erg hard bijten!
Verzorging
Regelmatige controle van gebit, nagels, vacht en oren is van belang. Fretten zijn gevoelig voor oormijt. Wij adviseren om je fret 1 x per jaar een vaccinatie met de puppy DP enting van de hond te laten geven. De dierenarts zal dan ook gelijk een algehele gezondheidscheck doen.
Voeding
Fretten zijn vleeseters en kunnen slecht tegen plantaardig materiaal. Er is hoogwaardig frettenvoer op de markt. Een alternatief is kittenvoer.
Ziektes
Gebit
Het gebit van een fret lijkt op dat van een hond. We zien dan ook de problemen van het gebit die we bij de hond zien. Regelmatige controle en af en toe het gebit laten reinigen bij de dierenarts kan een hoop problemen voorkomen.
Parasieten
Fretten zijn gevoelig voor oormijt, verder zien we vlooien en teken bij de fret. Hiervoor zijn druppels op de markt om de parasieten te bestrijden.
Castratie
Chirurgische castratie bij de fret verloopt op ongeveer dezelfde manier als de castratie bij een kater. Bij mannelijke fretten die chirurgische gecastreerd worden is er ook risico op bijnierproblemen. Castratie via een hormoon-implantaat zou dit mogelijk kunnen voorkomen. Het effect op ontwikkelen van bijnierproblemen wordt op dit moment onderzocht.
Sterilisatie
Fretten waar niet mee gefokt wordt kunnen gesteriliseerd worden. Als een fret tijdens de loopsheid niet gedekt wordt, blijft ze loops. Dit kan leiden tot beenmerg depressie, waardoor fretten kunnen overlijden. Een chirurgische ingreep is nodig om de fret te steriliseren. Dit heeft echter ook nadelen. Vaak zien we bijnierproblemen ontstaan, enige tijd na sterilisatie. Hier wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan. Mogelijk dat een suprelorin implantaat na sterilisatie hier iets kan betekenen.
Chippen
Het chippen van een fret is niet verplicht. Wanneer je de fret mee wilt nemen naar het buitenland, moet je wel voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de fret gechipt zijn en tegen Rabiës geënt zijn. Voor verdere eisen verwijzen we naar www.licg.nl
Vaccinatie
Wij adviseren om je fret 1 x per jaar een vaccinatie met de puppy DP enting van de hond te laten geven. De dierenarts zal dan ook gelijk een algehele gezondheidscheck doen.